Bulharské jídlo

Bulharské jídlo


Jídlo je v Bulharsku velice pestré a je potěšením pro oko i duši. Převážně jsou v jídlech výborné papriky, lilky a další zelenina spolu s kořením. Maso je zde často pečené na rožni nebo v troubě, dušené spolu se zeleninou, obalené ve strouhance či vařené a připravované v různých variantách. Pravý kebab, který je levné a přesto výborné jídlo, si můžete zakoupit ve stáncích, kterých je kolem pláže i ve městech nespočet. Známý je také šopský salát ve kterém je výborný kravský či ovčí sýr a chutná opravdu výtečně. Typická bulharská specialita je "banica" její vůně prozrazuje směs pečeného těsta, domácího másla a vajec a působí velmi lákavě. Je jich mnoho druhů na sladko i slano - se sýrem, špenátem s tykvemi a ořechy či s jablky. K tomu Bulhaři rádi jedí jogurt, který působí mimořádně blahodárně na lidský organismus. Pomáhá udržovat mikroflóru žaludku a upevňuje imunitní systém. Jeho používání se zavedlo již u starověkých Thráků 4 tis. let před našim letopočtem.